Restauratieprojekten

Een klant nam contact met me op omdat een gewaardeerd familiestuk aan restauratie toe was. Zo was de constructie van de tafel instabiel en stond de tafel niet meer horizontaal. Behalve deze euvels vond de klant het mahoniehout wel erg donker en vroeg hij zich af of de poot bij een eerdere restauratie wel correct beschilderd en verguld was.

Na het verhelpen van de constructie-problemen bleek verder uit onderzoek dat de latere afwerklaag op het hout sterk nagedonkerd was. Ook  kwam naar voren dat hoewel de poot oorspronkelijk daadwerkelijk beschilderd was, de huidige bronskleur niet precies overeen kwam met de oorspronkelijke en dat niet de juiste onderdelen van de poot verguld waren. Dit werd bij de restauratie gecorrigeerd.

Voor restauratie.

Na restauratie.

Voor restauratie.

Na restauratie.

Op een veiling kocht een klant een Hollands staand horloge, versierd met inlegwerk. De oorspronkelijke politoerlaag was sterk vergeeld en weinig transparant zodat ervoor gekozen werd de bestaande politoerlaag geheel te verwijderen en de klokkast opnieuw te politoeren. Met onderstaand spetterend resultaat! De oude politoerlaag heeft het hout eronder dermate goed beschermd dat de houtkleur en met name de groen gebeitste bladranken en gravering nog geheel oorspronkelijk aanwezig waren.


Detail voor restauratie.

Na restauratie.

Detail na restauratie.

Een beschilderd Venetiaans stoeltje bleek onder een latere okergele afwerking nog zijn originele achttiende-eeuwse beschildering in uitstekende staat bewaard te hebben.





 

Detail na restauratie.

Een vergelijkbaar geval vond plaats toen een klant een Engels regency-stoeltje bij me bracht voor een constructieve restauratie. Onder de latere afbladderende donkergroene schilderlaag met goudkleurige biezen  bleek een prachtige originele achttiende-eeuwse afwerklaag bewaard gebleven in een bijzondere kleurstelling van zwart en licht blauw. Hoewel de beschildering behoorlijk beschadigd was, leidde de restauratie ervan tot onderstaand authentiek en doorleefd uiterlijk.

Detail na restauratie.

Detail na restauratie.

Hieronder enkele meubels en objekten die ik door de jaren heen heb gerestaureerd.

Na een verhuizing bleken de tussenbladen van een Deense designtafel onvindbaar. Na de hoop op te hebben gegeven de losse tafelbladen ooit nog terug te vinden, besloot de klant uiteindelijk nieuwe teakhouten tussenbladen te laten maken.

Lakrood beschilderde en plaatselijk vergulde Spaanse bank. De constructie werd verstevigd en de bruine verf die latere beschadigingen verhulde, werd verwijderd en waar nodig overschilderd in lakrood.

Een herenbureau met rolklep dat ongerestaureerd werd aangetroffen in de wandelgangen van een museum dat de nalatenschap beheerd van een bekend Nederlands biermerk. Na intern onderzoek werd geconcludeerd dat dit  meubel gezien de herkomst en datering zeer waarschijnlijk het bewuste bureau is waaraan de oprichters van het biermerk de oprichtingsacte getekend hebben. Al waarna internationaal succes volgde...

Manshoge gelede beschilderde houten Mariafiguur uit Spanje die gewoonlijk werd aangekleed met textiele kleding.

Een miniatuur kunstkabinetje. Zwart gepolitoerd en voorzien van gegraveerd inlegwerk van been of ivoor.


Bij de restauratie zijn de meest erge sleetste plekken bijgewerkt, ontbrekend inlegwerk is aangevuld en ontbrekende profiellijstjes zijn opnieuw vervaardigd. Een ontbrekend laatje werd geheel bijgemaakt en er zijn nieuwe passende gepatineerde bronzen knopjes op de laden geplaatst.

Beschilderd achttiende-eeuws Zweeds klokbureau, waarbij de klokkast is geintegreerd is een secretaire met opstand.

Set van twee vergulde Engelse serveer en snijtafels.

Beschilderde Zweedse Barock kast.

Rijk ingelegde Hollandse secretaire met spiegeldeuren in de bovenkast.

Beschilderde eikenhouten Franse commode.